2010. augusztus 4., szerda

Érpatak - egy önkormányzat harca a bűnözés ellen


Az alábbi riport az MTV1 az Este című műsorában hangzott el 2010. 08.03.-án, mely a kurzorral való rákeresés után az alábbi linkre kattintva nézhető meg:
 http://premier.mtv.hu/Hirek/2010/08/04/07/Erpatak__egy_onkormanyzat_harca_a_bunozes_ellen.aspx 
A műsorvezető: MÉSZÁROS ANTÓNIA
Mv.: - Volt olyan reggel, amikor arra ébredt a település, hogy egyetlen éjszaka alatt három  házba is betörtek. Sokszor már be sem jelentették a helyiek a lopásokat, mert nem látták értelmét. Ilyen volt az élet Érpatakon, amikor úgy döntött az önkormányzat, hogy helyreállítják a közbiztonságot a településen. A szabolcsi község már mintatelepüléssé vált. Több más önkormányzat is szeretné átvenni a módszerüket.
R.: - Egy településről sokat elárul, hogy milyen néven emlegetik a környezetében. A Szabolcs-Szatmár-Beteg megyei Érpatakot a nem túl hízelgő Vérpatakra keresztelték át néhány évvel ezelőtt. És tetszik, nem tetszik, a helybeliek is elismerik, hogy nem alaptalanul.
Név nélkül: - Itt szabályos maffia működött. Ez azért olyan, hát itt mindenki rettegésben élt eddig.
Orosz Mihály Zoltán, polgármester, Érpatak: - Megpofozta a tanárt abban mi talán a legelsők voltunk, akkor gyilkosság itt is pár liter borért, a 70 éves néninek a meggyilkolásán keresztül mindenféle bűncselekmény volt.
Név nélkül: - Ez egy olyan település volt ez a miénk, hogy szinte féltek itt az ingatlanokat megvenni az emberek, meg ideköltözni.
R.: - Érpatakon korábban 300-400 bűncselekményt történt évente. Most az I. félévben nagyjából 20 bejelentés érkezett. A polgármester szerint csak annyi kellett, hogy szorosabbra vonták a rendőrséggel az együttműködést, és felvállalták a konfliktust azokkal, akik törvényen kívülinek tekintették magukat.
O.M.Z.: - Nekem is volt, hogy a szememet majdnem kiverték, mert megtámadtak, Molotov-koktélt is dobtak megfenyegettek. Tehát én ezt mondtam mindig, hogy lehet ezt csinálni, ezzel kísérleteztek is, mindig ezt szoktam mondani, hogy engem ezzel nem tudnak eltéríteni. Tehát,  ha nekünk van igazunk, és az Isten erre a tanú, mindig azt szoktam mondani, hogy csak ennyi legyen, hogy legyen igazunk, meg az Isten legyen rá a tanú, akkor nem félünk semmilyenfajta ilyen terrortól.
R.: - A bátorság mellé azért megfelelő segítőket is hívtak a településre.
Bakti Péter, mezőőr: - Itt több hektáros erdők tűntek el egy tél folyamán. Az egész határ úgy nézett ki, mint egy szemétlerakóhely. De most az egy éves munkánk gyümölcse az, hogy szinte 100%-ban megszűntek a lopások. Nagyon-nagyon minimális az, hogyha három vagy négy fej káposzta vagy egy táska tengeri eltűnik, már azt jelzik az emberek, mert ennyire lecsökkent.
R.: - A mezőőr szerint ő csak annyit tesz, hogy ellenőrzi, mindenki a saját portékáját viszi-e. Bakti Péter már megjelenésében is tekintélyt parancsoló és szándékosan nem érpataki. Ez azért fontos, mert őt is megfenyegették, amikor idejött, sőt meg is támadták. De mondhatnánk úgy is, hogy magának kereste a bajt. Először ugyanis csak meg akarták vásárolni.
B.P.: - Amikor látták, hogy nem érnek el semmilyen eredményt, akkor visszahúzódtak és próbálnak beállni a sorba.
R.: - A beállást az önkormányzat a közmunkaprogrammal is próbálja ösztönözni. Ha valaki pl. éjszakánként zavarja a szomszédságot, akkor gondoskodnak róla, hogy egy darabig reggel 7 órától legyen elfoglaltsága a településen. És, a megjelenés nem fakultatív.
O.M.Z.: -  Hogyha cirkuszol vagy nem akar dolgozni, vagy bomlasztja a brigádot, akkor rendkívüli felmondással fel kell neki mondani. És akkor  3 évre kimarad a szociális ellátórendszerből és akkor utána 3 évig gondolkozhat azon, hogy hogyan kell viselkedni egy munkahelyen.
R.: - Érpatakon a rend lett az első számú elv és külön táblákon kérik ennek betartását, a településre érkezőktől is, a tisztaság mellett persze. Azok az emberek, akik már itt éltek, amikor még csak Vérpatakként emlegették Érpatakot, támogatják a polgármestert.
Név nélkül: - Ilyen polgármesterünk még nem volt, de nem is lesz. Csak ő lehet továbbra is ebben a községben, senki mást nem is fogunk elfogadni mi öregek. Ezt ki merem jelenteni Budapesten a minisztérium vagy bárki előtt is.
R.: - Érpatakról a "megszoksz vagy megszöksz"' elv bevezetése óta tucatnyi család költözött el. A polgármester szerint belátták, hogy korábbi életvitelüket nem folytathatják ott tovább. A település híre pedig terjed. Csak augusztusban 15 különböző településre és fórumra  várják a polgármestert, hogy elárulja módszerük lényegét.
Mv.: - És ez volt az Este. Utánunk a Híradó következik. Elérhetőséginket látják a képernyőn, mi továbbra is várjuk, hogy írjanak nekünk. Az e-mail címünk azeste@mtv.hu Holnap a Ma Reggel vendége lesz Vitézy Dávid, aki az új metrószerelvények problémáiról fog beszélni. Mi köszönjük figyelmüket, viszontlátásra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése